Bugun...


HOŞ GELDİN RAMAZAN
Tarih: 23-04-2020 13:16:21 Güncelleme: 23-04-2020 13:16:21 + -


Diyetisyen Beyza İBRİ

facebook-paylas
Tarih: 23-04-2020 13:16

HOŞ GELDİN RAMAZAN

Birlik ve beraberlik duygularımızın arttığı, sosyal paylaşım ve dayanışmanın geliştiği Ramazan ayına giriyoruz. Oruç tutanların beslenme ve yaşam şeklinin değiştiği, hem bedenen hem de ruhen arındığı bir süreçtir Ramazan ayı. 

Ramazanla birlikte günlük öğün sayımız değişmekte,  özellikle tek bir öğünde tüketilen yemek miktarı artmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürmek için iftar ve sahur vakitleri arasında en az 3 öğün beslenmeliyiz ve sahur öğününü geçiştirmemeliyiz.  Çünkü sahur öğününü atlarsak aç kaldığımız süre uzayacak ve günün erken saatlerinde açlık kan şekerimiz düşecektir. Bu da günü verimsiz geçirmemize neden olacaktır.

Ramazanda Nasıl Beslenmeliyiz?

Nefsimizi terbiye ettiğimiz bu ayda iftarda da aynı sabrı göstermemiz gerekiyor.  İftar sofralarında yer alan yemeklerimizin içeriği kadar miktarı da önemlidir.  Oruç açma esnasında kan şekerimiz düşük olduğu için kısa sürede çok yemek yeme isteği duyulabilir.  Gün boyunca yaşanan uzun süreli açlıktan sonra; hızlı bir şekilde kısa sürede çok fazla yemek tüketmek bir takım sağlık problemlerine (midede bulantı, gaz, yanma, reflü, kabızlık) ve kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle hurma veya su ile oruç açılabilir, çorbayla devam edilebilir. Beyin doyma sinyalini yemekten 10-15 dakika sonra verir, ana yemeğe bu nedenle 10-15 dakika sonra geçilebilir. Bu sayede kısa sürede fazla miktarda yemek yemenin önüne geçilmiş olur.

İftarda et, tavuk, balık, zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri, kuru baklagiller tercih edilmedir. Yanında yoğurt, ayran, cacık, bol bol salata ve esmer ekmek(tam buğday/kepekli/çavdar ekmeği ) tüketilebilir.

Yemekleri pişirme yöntemine de dikkat etmemiz gerekir; kavurma, kızartma yerine haşlama veya fırında pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. 

Sahur; tutulacak oruca hazırlık olduğu için önemlidir, gün içindeki kan şekerimizi dengede tutmak için sahur yapılmalıdır.

Sahurda kızartma, kavurma, salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş besinler çok yağlı, çok baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunlar daha fazla susamaya ve mide rahatsızlıklarına neden olacağı için oruç tutmamızı güçleştirecektir. Sahurda daha yavaş sindirilen, daha uzun süre tokluk hissi sağlayan proteinli ve lifli(posa) yiyecekler tercih edilmelidir.

Süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıl, çavdarlı veya kepekli ekmekle hafif bir kahvaltı yapabilir veya çorba, zeytinyağlı sebze yemeği, salata ve yoğurt içeren bir öğün tercih edebilirsiniz.




Bu haber 1030 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
YUKARI